Rahim ağzı (serviks) kanseri Human Papilloma Virüs (HPV) nin yol açtığı bir kanserdir. Bu yüzden bu virüse karşı geliştirilecek aşının bu kanseri önleyeceği düşünülmüştür. HPV virüsü cinsel temasla insanlar arasında geçer, aşının amacı ise bu geçişi önlemek ve bu sayede kanseri önlemektir. İnsanların aslında çoğu HPV virüsü ile enfektedir fakat bu enfekte olan kişilerin çok az kısmında kanser gelişir. Bu aşı canlı virüs içermez.. Kadınların çoğu hayatlarının herhangi bir döneminde HPV virüsü ile enfekte olurlar. Virüs cinsel organların teması ve cinsel ilişkiyle bulaşabileceği gibi, cinsel bölgelere diğer cilt bölgelerinin veya ağzın temasıyla da bulaşabilir. Havuz, deniz, havlu v.b aracılığıyla bulaştığı gösterilmemiştir.

Rahim ağzı kanserine sebep olabilecek çok sayıda HPV virüsü vardır. Aşılar bu virüslerin hepsine karşı koruma sağlamaz sadece en sık rastlanılanlara karşı koruma sağlar. Şu anda ülkemizde 4lü aşı ( Tip 6, 11, 16, 18 ‘e karşı) ve 2 li aşı ( Tip 16, 18 ‘e karşı ) isminde iki HPV aşısı vardır.

HPV aşısı koruyucu bir aşıdır tedavi edici özelliği yoktur. Yani aşı daha önceden Tip 6, 11, 16 ve 18 HPV ile karşılaşmış kişilerde hastalığı tedavi edici özelliğe sahip değildir..Karşılaşmadan önce yapıldığında ise bu tiplere karşı koruyuculuğu %100’e yakındır. Fakat bu tipler dışındaki HPV tiplerine karşı koruma sağlamaz.

HPV tip 16 ve 18 serviks kanserlerinin %70’i ile ilişkilidir. HPV tip 11 ve 16 ise genital siğillerin (kondilom) %90’ı ile ilişkilidir..

 

Aşı Kimlere Önerilmektedir?


HPV aşısı şu an 9 – 26 yaş arası kız çocukları ve kadınlara önerilmektedir. Daha önce cinsel hayatı başlayan ya da başlamayan  herkese bu yaş aralığında önerilmektedir fakat yaş ilerledikçe ve cinsel partner sayısı arttıkça aşının etkinliği azalacaktır.
Türk servikal kanser çalışma grubu hedef kitle olarak 11-12 yaş kız grubunu belirtmiştir….

 

HPV Aşı’sı Nasıl Uygulanır?


4 aşı – 0-2-6. aylarda olmak üzere toplam 3 dozda 6 ay içinde uygulanır. İlk dozdan 2 ay sonra ikinci doz yapılır. İkinci dozdan 4 ay sonra üçüncü doz yapılır.
2li aşı – 0-1-6. aylarda uygulanır.
Aşılar koldan IM ( kas içine) uygulanır. Basit enfeksiyonların varlığında uygulanabilir.
Aşılama öncesinde smear testi yapılması, daha önce yapılmış smear testlerinin normal olması gerekmemektedir…

HPV aşısı oldukça güvenilir bir aşıdır. Aşı uygulanan kolda nadiren ağrı, şişlik, kızarıklığa yol açabilmektedir.
Şu ana kadar yapılan çalışmalar 5 yıllık koruyuculuğunun olduğu yönündedir..Ancak burada önemli olan aşı olan kişilerin yıllık smear kontrollerine aynen aşı olmamış kişiler gibi devam etmeleri gerekliliğidir…

HPV virüsü cinsel temasla geçen bir virüstür, bu yüzden cinsel ilişki sırasında kondom kullanılması virüsün geçişini engelleyecektir. Özellikle çok eşli olmak virüs geçiş riskini daha da arttırır. Sigara serviks kanseri riskini arttırır. Hiç bir şikayetiniz olmasa bile yılda bir doktor muayenesi ve smear testi yaptırmanız rahim ağzı kanserinden korunmanızda önemli yer tutar. Cinsel ilişki sonrası lekelenme ya da kanama olması, adet aralarında düzensiz lekelenmeler olması, cinsel ilişki sırasında ağrı olması gibi herhangi bir şikayetiniz olduğunda bir an önce kontrole gitmelisiniz…

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 01.08.2021