Rahim ağzı yarası  genelde hastalar arasında sık kullanılan bir terimdir. Bu terim aslında rahim ağzının normalden farklı görüntüde olduğunu ifade eder. Rahim ağzında görüntülere sebep olabilecek patolojilerden en sık görüleni servikal eversiyon denilen durumdur… Bunun dışında servikal erozyon, servisit  veya  servikal preinvaziv lezyonlar, (CIN v.b) da “bu duruma sebep olabilirler.

Servikal Eversiyon


Normal de rahim ağzı iç tarafını kaplayan hücre tabakasının çeşitli nedenlerle dışarıya doğru ilerlemesiyle kırmızı alan daha dışarıya kaymış olur ve çıplak gözle görülebilecek şekilde rahim ağzının dış yüzeyini kaplar. Bu duruma servikal erozyon ( ektropiyon )denir. Aslında burada herhangi bir patolojik durum yoktur sadece normalde de bulunan iki yüzey arasındaki sınır yer değiştirmiştir. Bu kanser veya kanser öncüsü bir duruma sebebiyet vermez,,

Servikal eversiyon çoğu kadında bir şikayete neden olmaz ve muayenede tesadüfen görülür… Bazı kadınlarda şeffaf, sulu bir akıntıya neden olabilir fakat enfeksiyon varsa yeşil ve kötü kokulu akıntı da olabilir. Ayrıca ektropiyon bölgesi hassas bir doku olduğu için ilişki sonrası ufak lekelenme tarzında kanamalar ve adet aralarında hafif lekelenmeler de olabilir.

Peki bu durum neden ortaya çıkar;

  •  Gebelikte ve genç kızlarda( normal bir bulgu olarak izlenebilir)
  •  Doğum kontrol hapı kullananlarda,prezervatifin veya tamponun travmatize edici etkisine bağlı olarakta oluşabilir
  • Spermisit veya kayganlaştırıcı kremler ve vajinal enfeksiyonlar bu duruma neden olabiliriştir..

Servikal Erozyon

Servikal erozyon da rahim ağzında yara şeklinde izlenen bir durumdur.. Erozyon tanımında başka nedenlerle rahim ağzında oluşan ve çoğunlukla ektropiyondan farklı görünen bir görüntü kastedilir ve takibi tedavisi gerekir.

Sonuç olarak erozyonda da rahim ağzı öncelikle smear testi ve gerekli ise kolposkopi ve biyopsi ile değerlendirilmelidir.

Bu testlerin sonucu normal olan hastalarda lezyona yakma(koterizasyon) – dondurma(kriyoterapi) gibi tedaviler uygulanabilir.

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 14.09.2021