Smear Alınan Hastalarımızda Karşılaşabileceğimiz Sonuçlar;


ASCUS: Bu sonuç klinik önemi belirsiz değişiklikleri ifade eder ve büyük olasılıkla kanser öncülü değildir. ASCUS saptandığı takdirde smear testi arka arkaya 3 kez negatif oluncaya kadar 4-6 ay arayla tekrarlanır ve bunlar normal çıkarsa daha sonra yılda bir smear alınmaya devam edilir. ASCUS saptandığında hastaya kolposkopi de yapılabilir… Kolposkopi yada smear takibi yapılmasına rahim ağzında HPV DNA testine bakarak da karar verilebilir.Bu yaklaşımların hepside uygulanabilir…
Menopoz döneminde ASCUS saptanırsa östrojen tedavisi sonrası tekrar smear alınması gerekir.

Low grade squamöz intraepitelyal lezyon (LGSIL): Serviksi kaplayan hücre tabakasında hafif derecede değişiklikler vardır. Bu durum saptandığında kolposkopi yapılır ve gerekirse biyopsi alınabilir. Kansere ilerleme riski düşüktür.

High grade squamöz intraepitelyal lezyon (HSIL) (HGSIL): Serviksi kaplayan hücre tabakasında daha ileri değişiklikler vardır. Bu durum saptandığında kolposkopi eşliğinde rahim ağzından parça alınarak patolojik inceleme yapılmalıdır. Kansere ilerleme riski diğer lezyonlara göre daha fazladır.

Atipik glanduler hücreler (AGC): Rahmin ya da rahim ağzının iç tabakasından gelebilir. Kolposkopi ve rahim ağzının iç yüzeyinden parça alınması gerekir …

KOLPOSKOPİ NEDİR?


olposkopi rahim ağzının ışıklı büyüteç yada kamera benzeri bir alet olan kolposkop ile incelenmesidir.. Görüntü 40 defa büyütülerek incelenir ve şüpheli görülen yerlerden biyopsi (parça) alınır. Bu işlemleri yapmakta amaç rahim ağzında kanser olmayan fakat kansere dönüşme ihtimali olan bazı lezyonları erkenden saptayarak tedavi etmektir.

Smear testinde anormal bir durum saptandığında, HPV enfeksiyonu saptananlara ya da rahim ağzının muayene sırasında kitle veya anormal görünmesi durumunda kolposkopi yapılabilir.

İşlem sırasında hasta herhangi birşey hissetmez. işlem ortalama 15-20 dakika sürer.İşlemden önceki 24 saat duş alınmamalı ,vajinal ilaç veya tampon uygulanmamalıdır…

Patolojiden gelecek biyopsi sonucuna göre tedavinin devamı planlanır…Eğer biyopsi sonucu tamamen normal gelirse duruma göre değişebilmekle beraber genellikle 6 ayda bir smear alınarak hastanın izlenmesi yeterli olur. Patoloji sonucu anormal gelirse patolojinin türüne göre konizasyon, LEEP, yakma, dondurma, lazer gibi tedaviler gerekebilir..

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza danışınız.

İçerik Güncelleme Tarihi: 21.02.2021